Witamina C - suplementuję, w formie kwasu L-askorbinowego w proszku, ok 1-2g dziennie, ale nie codziennie przez cały rok. Witaminy A najwięcej ma wątróbka kurczaka, bo ponad 1500mcg na 100g produktu. Witaminy A według fitatu dostarczam jako jedynej obok magnezu w ilościach rekomendowanych (miesięcznie 22 tys mcg, co daje 733 mcg dziennie). [...]
ogolnie wazne wlasnie zakwszaszenie zoladka witC, kiszonki, rosol gotowany na kosciach z octem jablkowym 20h, ocet jablkowy jesi masz problemy trawienne, zgage, to ja bym jeszcze pomyslala o Betanina HCL a zelazo poza suplementacja to czerwone mieso, zoltka jaj i poza ta herbata z pokrzywy, to mozna wlaczyc sok z pokrzywy 100%
[...] waga to 75-76kg. Wartości diety: Białko 2.8g/kg (pierś z kurczaka, białka jaj, polędwica wieprzowa) Węglowodany 2.5g/kg (ryż, ziemniaki) Tłuszcze 0.65g/kg (oliwa z oliwek + żółtka jaj + to co w mięsie) Takie wartości spożywam już od jakiś 4-5 tygodni. Ostatnio, od kilku tygodni na treningach czuję już bardzo duży spadek mocy, siły, aeroby to [...]
Ania,jestes jedna z wielu osob ktora wywala żółtka jaj w omlecie dodajac jednoczesnie maslo orzechowe,ktore dostarcza raczej gorszy rodzaj tluszczu.Czemu ma to sluzyc?chodzi tylko o smak? Czy jestem jedną z wielu to nie wiem, bo nie sugeruję się dietą innych osób, ani nie podążam za modą. Na masie bawię się produktami. Nie zawsze, bo żółtka też [...]
[...] 2013-07-25 18:58:35 Rozumiem, że pod pierwszym podpunktem miał być wyjazd? :) Kwasy tłuszczowe - tu mam małe pole do popisu z 50 g fatu, więc trzymam się zestawu lniany+żółtka jaj. Warzywa są - głównie fasola szparagowa, cukinia (sezon), ogórki, rzadziej brokuły/szpinak. Poza tym włoszczyzna i pomidory (ponoć sporo ww/fruktozy, więc max 1 [...]
Chciałbym prosić o ocenę stosunku kwasów omega 3 do omega 6 w mojej diecie. Tłuszcze w diecie: 4 żółtka jaj kurzych= 80g żółtka 2g tranu 30g oliwy z oliwek (tłoczony na zimno, jak wszystkie oliwy/oleje, których używam) 10g oleju rzepakowego 30g oleju lnianego budwigowego 30g orzechów włoskich 15g pestek dyni 15g migdałów około 20g pochodzenia [...]
Żółtka jaj źródłem węglowodanów?! Raczej źródłem dobrego białka i tłuszczu. Co do podnoszenia cholesterolu to poczytaj sobie o tym, że jest to mit, ponieważ żółtko zawiera cholesterol ale również składnik, który go niweluje.
a o coli zero nie pomyslalem nawet :P zoltka jaj wcinam, bo juz nie oddzielam bialka od zoltka wiec troche wpada, olej lniany jakos mi smakowo nie podchodzi ale zawsze troche wpadnie, smalec???
[...] guma ksantanowa (E 415) karoteny; beta-karoten (E 160a) musztarda ocet spirytusowy olej roślinny rzepakowy skrobia modyfikowana sól sól wapniowo-disodowa EDTA (E 385) woda żółtka jaj Czyli że sporo wypełniaczy, barwniki, wspomagacze. Czystym składem to bym tego nie nazwał. Nie potrzebuję tych rzeczy w majonezie. Dla mnie majonez to tłuszcz, [...]
Naszła mnie taka refleksja nad jednym z moich posiłków - omletem Składa się on z 200g białek jaj 3 żółtka jaj co daje ok. 60g 50g płatków owsianych błyskawicznych 20g mąki żytniej razowej do wypieku domowego chleba 20g wiórków kokosowych 20g rodzynek sułtańskich Cynamon, przyprawa do piernika Omlet posmarowany masłem orzechowy, czasami wrzucę [...]
2,2g bialka , 2g węgli 1g tłuszczy na kg, z źrodeł białka są to białka jaj, pierś z kurczaka, odżywka białkowa, wczesniej jeszcze jadlem twaróg chudy i serki wiejskie po ok miesiacu stagnacji zacząłem unikac nabialu ale widze ze i tak nic sie nie zmienilo, z wegli płatki owsiane, ryż, kasze, tłuszcze oliwa z oliwek, orzechy wloskie, żółtka jaj
Ustaw sobie 70 g tłuszczu i wybieraj taki, który pochodzi ze zwierzęcych źródeł. Wywal z jadłospisu len i pestki dyni. Jedz tłuste mięso (wołowina, karkówka wieprzowa,itp.), tłuste ryby, masło klarowane, ŻÓŁTKA JAJ! Kontroluj to tak aby ok 40 g dziennego zapotrzebowania pochodziło ze źródeł zwierzęcych. Ze źródeł roślinnych wybieraj olej kokosowy [...]